Herbata produkowana na niewielką skalę głównie w Chinach. Zbiór herbaty białej odbywa się ręcznie wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. W trakcie produkcji poddawana jest tylko procesowi więdnięcia i suszenia. Chińskie herbaty uważane są za rarytas wśród herbat. Biała herbata to nierozwinięte jeszcze liście i pączki krzewu herbacianego (tzw. silver tips). Młode listki zawierają 3x więcej zdrowotnych polifenoli, niż liście starsze. . Krzewy, z których powstać ma biała herbata, są czasami dodatkowo chronione przed słońcem – ma to zapobiec rozwinięciu się cząsteczek chlorofilu. Listki z wiosennego zbioru mają najbogatsze właściwości odżywczo-smakowe. Po żniwach listki po wpływem działania na nie pary wodnej opadają i zostają głównie pączki. Jest to najdroższy rodzaj herbaty – ceny zależą od gatunku. Produkcja białej herbaty jest limitowana o odbywa się według rygorystycznie przestrzeganej metody. Spośród innych herbat wyróżnia się bogactwem kształtów liści zwijanych ręcznie na kilka sposobów.
Właściwości herbaty białej:
Herbata biała daje napar o kolorze słomkowym, jest bardzo delikatna, aksamitna w smaku. Należy parzyć ją przestudzoną wodą, temperatura wody powinna mieć ok. 70oC. Herbatę białą można parzyć wielokrotnie.
Pai Mu Tan, rozkwitająca Lichee, Cesarska igła, Cesarska perła, Fujian White, White Ring, Spiral Tips, Biała Perła, aromatyzowane herbaty białe z dodatkami i wiele, wiele innych.