Kawy płockie Herbaty sezonowe

Inne

Lapacho

Lapacho (Tabebuia Impetiginosa) jest nazwą zarówno dla drzewa i wewnętrznej kory z drzewa Lapacho (tecome lapacho), które występuje w lasach Ameryki Południowej- w Andach, gdzie żyje do 700 lat.

 Lapacho występuje też pod nazwą Tacheebo, PAU d’ARCO, „Herbata Inków”, Ipe Roxo.

Badania właściwości leczniczych Lapacho wykazują, że jest ono bogate w pierwastki takie jak: żelazo, wapń, mangan i magnez. Poprawia obraz Lapacho (Tabebuia Impetiginosa) jest nazwą zarówno dla drzewa i wewnętrznej kory z drzewa krwi. Sprzyja wzrostowi ilości czerwonych ciałek we krwi. Jest wykorzystywane w Ameryce Łacińskiej w leczeniu infekcji i schorzeń wywoływanych przez wirusy, bakterie, grzyby.

Lapacho skutecznie zwalcza pasożyty, ułatwia trawienie. Aktywny składnik lapachol używany jest w leczeniu nowotworów złośliwych. Lapacho działa detoksykacyjnie, oczyszcza krew i narządy wewnętrzne z nadmiaru toksyn i trucizn. Ma właściwości antybiotyczne.

Składniki kory: lapachol, betalapachol, hydroksynaftochinon wykazują działanie przeciwwirusowe min. przeciw wirusom grypy, opryszczki (I i II typu), pryszczycy, poliwirusom.Lapacho poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego.

Znajduje zastosowanie w leczeniu:

  • chorych na leukemię
  • niedokrwistość i stwardnienie tętnic
  • zapalenia jelita grubego
  • nieżytów żołądka
  • owrzodzenia dwunastnicy
  • chorób zapalnych wątroby i nerek
  • cukrzycy (obniża poziom cukru we krwi)
  • zakażeń grzybicznych, drożdżyc (candida)
  • urazów i trudno gojących się ran
  • chorób skórnych
  • astmy oskrzelowej, nieżytów oskrzeli
  • rozmaitych alergii

Naukowcy twierdzą, że Lapacho atakuje samą przyczynę choroby i wzmacnia odporność organizmu, zmuszając go niejako do walki z chorobą. Dlatego działa szybko i skutecznie.

Przeciwwskazania:

Stosowanie przez kobiety w ciąży (ze względu na badania wykazujące potencjalnie oddziaływanie na dziecko w okresie ciąży) oraz karmiące piersią (brak badań). Stosowanie leków przeciwzakrzepowych. Ze względu na brak badań – nie zaleca się podawania dzieciom młodszym niż trzy lata.

Efekty uboczne: czasami mogą występować nudności, wymioty, bóle brzucha – będące efektem procesu oczyszczania organizmu z toksyn. Zazwyczaj ustępują one po kilku dniach stosowania, jeśli jednak objawy nie ustępują – stosowanie należy przerwać.

Matcha

Sposób przyrządzania: 1 łyżeczka kory na szklankę wody, gotować 5-15 min., po czym pozostawić wywar przez 15 min. Po 15 minutach należy odcedzić i pić tylko sam wywar. Dawkowanie: 2-8 szklanek dziennie.

Matcha – zielona herbata w proszku to jedna z najzdrowszych napojów na świecie. Znana jest od tysięcy lat, a w ostatnim czasie zdobywa coraz większą popularność.
Co sprawia, że sięga po nią coraz więcej osób? Jej prozdrowotne właściwości, a dokładnie ogromna ilość antyoksydantów, zapobiegających wielu chorobom- w tym nowotworom.

Wpływ na działanie matchy, z pewnością ma proces jej produkcji. 2 tygodnie przed zbiorami, krzewy są osłaniane przed promieniami słońca, przez co ich wzrost jest spowolniony. W tym czasie liście stają się blade i wytwarzają aminokwasy , dzięki którym herbata ma później słodszy smak i charakterystyczny aromat. Zebrane liście są suszone i mielone, aż do uzyskania zielonego proszku.

Wśród wielu korzystnych dla zdrowia właściwości, matcha wspomaga organizm na następujących płaszczyznach:

Chroni przed nowotworami i chorobami serca– bogactwo antyoksydantów powoduje, że herbata może zapobiegać rozwojowi nowotworów, nadciśnienia, cukrzycy i chorobom serca.,

Odpręża– parzona ok 8 minut nabiera właściwości uspokajających. Składnikiem odpowiedzialnym za takie działanie jest L-teanina zmniejszająca stres i stabilizująca nastrój,

Wspomaga odchudzanie– dzięki zawartości związku EGCG, matcha wpływa na poprawę metabolizmu. Regularne jej picie pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów,

Pozwala uniknąć nagłego spadku siły– parzona od 2 do 3 minut, ma działanie delikatnie pobudzające, podobnie jak kawa. Matcha zawdzięcza jednak swoje działanie zdrowej kofeinie o nazwie L-teaina, dzięki czemu energia dostarczana jest stopniowo.

Matcha może być pita w formie herbaty- także z mlekiem, ale stanowi również świetny dodatek do jogurtów, koktajli czy smoothie.  Niektórzy pieką z nią również ciasta, torty i tworzą oryginalne  desery.

Jedna filiżanka herbaty matcha ma równowartość odżywczą 10 filiżanek zwykłej zielonej herbaty i jest od niej 137 razy bogatsza w antyoksydanty.

Herbata Matcha to zielona herbata najwyższej jakości, bogata w mikroelementy i spożywana od tysięcy lat na Dalekim Wschodzie. Posiada ona największe stężenie antyoksydantów spośród wszystkich składników, które możemy spożyć. Zawiera konkretny typ antyoksydantów, znanych jako katechiny, których może posiadać nawet 100 razy tyle co inne herbaty.

Jest ona używana przez buddyjskich mnichów, aby uspokajać umysł i relaksować, a przy tym nie otępiać. Ożywiający wpływ na umysł ma w tej herbacie aminokwas L-teanina, który uspokaja i pomaga się skoncentrować, nie wywołując przy tym innych skutków ubocznych, jakie ma na przykład kawa. Choć wszystkie zielone herbaty posiadają kofeinę, przypływ energii, jakiego możemy doznać pijąc regularnie matchę bierze się z jej unikatowego składu. Dzięki L-teaninie przypływ wigoru może trwać nawet 6 godzin, nie odczuwając przy tym później rozdrażnienia czy nadciśnienia. Energia, która z niej pochodzi jest czysta i zdrowa.

Picie zielonej herbaty matcha przyspiesza metabolizm organizmu i pomaga spalać tłuszcz nawet 4 razy szybciej. Jest to jednocześnie zupełnie naturalny suplement diety, pochodzący z młodych liści zielonej herbaty. Katechiny w niej zawarte mają właściwości wzmacniające odporność. A ponadto, już jedna filiżanka tej herbaty dostarcza znaczących ilości potasu, witaminy A i C, żelaza, białka i wapnia.


Składniki:100% zielona herbata Matcha.


Sposób parzenia:

Pół łyżeczki zalać przegotowaną wodą do temp. ok 80ºC. Następnie wymieszać szybkimi ruchami do rozpuszczenia się proszku i pojawienia pianki.