Historia produkcji herbaty z czerwonokrzewu sięga początków naszego stulecia. Jej uprawę rozpoczęto w górach Cedar w Afryce Południowej w pobliżu Kapsztadu.Mieszkańcy Afryki Południowej nazywają swój napój narodowy najczęściej herbatą Rooibos, Znaleźć też można takie nazwy jak herbata Redbush, Redbuschie, Redbos. Po łacinie czerwonokrzew nazywa się Aspalathus linearis. Roślina ta rośnie tylko w Afryce Południowej. A. linearis to krzew o długich pędach. Osiąga wysokość od 0,5 do 2 metrów. Liście wyglądem przypominają igły sosnowe. Dla dobrego wzrostu, czerwonokrzew potrzebuje obfitych opadów. Kwitnie w październiku. Czas zbiorów rozciąga się od lata do wczesnej jesieni.
Zdrowotne wartości Rooibosa:
Jedna filiżanka herbaty Rooibos (200 ml) bez cukru i mleka zawiera: żelazo- transport we krwi, potas – procesy metaboliczne, cynk-zdrowy wzrost i skóra, mangan-procesy metaboliczne, miedź- procesy metaboliczne, wapń- silne zęby i kości, sód- kontrola gospodarki wodnej, magnez- zdrowy system nerwowy, fluor- zdrowe zęby i kości, witaminę C.
Dzięki swojej wysokiej zwartości składników mineralnych, herbata Rooibos nadaje się znakomicie jako napój dla sportowców. Liczne doświadczenia lekarzy i pacjentów wskazują także, że herbata Rooibos może wspomagać leczenie schorzeń alergicznych. Herbata pozbawiona jest także kofeiny, można ją zatem bez obaw pić w dużych ilościach.
Jak parzyć? Herbatę zalewamy wodą 95oC. Parzenie trwa ok. 5min. , zalewamy jednokrotnie,
W naszej Herbaciarni w Płocku dostępna herbata rooibos klasyczna i w różnych smakach.